I telefonintervjuer gjorda av Sifo 15-17 december svarar 46% av ungdomarna i åldern 18-29 år ”Ja, absolut” (14%) eller ”Ja, kanske” (32%) på frågan

Om ett halvår är det val till EU-parlamentet. Piratpartiet är ett politiskt parti i Sverige som arbetar för att förhindra nya övervakningslagar som Ipred och FRA-lagen. Skulle du kunna tänka dig att rösta på Piratpartiet i EU-valet?

Sett över alla åldersgrupper är det 21% som kan tänka sig att rösta på Piratpartiet.

Det finns de som är tveksamma till (eller känner sig hotade av?) Piratpartiets eventuella framgångar i EU-valet i juni 2009 och i riksdagsvalet i september 2010. Vissa argumenterar sansat och rationellt och för en bra diskussion, medan andra blir lika barnsliga eller fördomsfulla som många av de kreatörer som figurerat i media på sistone så fort de hör medborgarrättsrörelsens namn.

Zaida Catalán (mp) undrar hur Piratpartiet ställer sig i de frågor som inte är en del av fokusfrågorna, och får svar i kommentarerna av Europaparlaments-kandidaten Mattias Bjärnemalm. Maria Ferm funderar över (pp)’s satsning på vågmästarställning, och kommenterar siffrorna i Sifo-undersökningen. Jag är övertygad om att Miljöpartiet och Piratpartiet kan få till ett bra samarbete både i EU-parlamentet och i vår riksdag.

.

Mikaels blogg och Scaber Nestor kommenterar att en Moderat har hoppat av sitt kommunala uppdrag p g a FRA-lagen och IPRED. HAX kommenterar att det ofta börjar som en skälvning på nedre däck…

.

Andra undrar vad PP har i EU att göra. Faktum är att många av de demokratividriga lagarna (direktiven) kommer just från EU (IPRED, ACTA, IPRED2, mm).

Just därför behövs PP även i EU-parlamentet, för att fånga frågorna redan där innan de blir direktiv.

.

När Miljöpartiet (mp) bildades, såg många dem som ett enfrågeparti (miljöfrågan).

Nu driver Piratpartiet (pp) demokratifrågorna (integritet, rättssäkerhet, källskydd, mm). Det stämmer att (pp) är ett fokusparti, men det behöver inte vara något negativt, snarare tvärtom, när det gäller viktiga frågor.

Idag appliceras miljöfrågorna på många delar i vårt samhälle. Jag hoppas att det i framtiden (efter juni 2009 och september 2010) kan bli likadant för demokratifrågorna.

.

.

Uppdaterat: DN tar upp Sifo-undersökningen i sin ledare. Tyvärr tolkar även de felaktigt (pp) som ett missnöjesparti, och ställer samma frågor som Andreas Ekström, som det redan finns publicerade svar på.

Gammelmedia:GP SvD SDS Nyheter24 AB, Reinfeldt städar hemma (kanske borde han städa upp sitt eget parti i demokratifrågorna?) SvD2 AB2 HN DT AB3 UNT NT HD Ekuriren Allehanda DI

Bloggar:  Fridholm satmaran Bjärnemalm Bjärnemalm2 Arvid Falk Karl Sigfrid Oscar Swartz Nef Farmor Gun axel free and thinking Lage Rahm (mp) Deeped Traditio et renovatio Fajaf Wadström PPR Klara HAX Lars-Erick Rick Copyriot Mårtensson Rick

Tags: , , , ,

Andra intressanta bloggar om:6 Responses to “46% av ungdomarna kan rösta på (pp) i EU-valet”

 1. Göran Axelsson skriver:

  Jag var med en gång i tiden och röstade in Miljöpartiet i riksdagen. Jag ansåg att miljön var en viktig fråga och de etablerade politikerna hade helt missat den. Jag fortsatte och röstade på Mp i flera val tills dom blev för ofokuserade och blev ett traditionellt parti med invandrarfrågor osv… Viktiga frågor men nåt som dom andra partierna skötte lika bra eller bättre. Då började jag rösta på det block som stod mig närmast. Samtidigt hade alla andra partier tagit fram egna miljöprogram så Mp fyllde ingen större roll längre.

  När Piratpartiet skapades så kände jag att historien upprepades igen och för första gången så engagerade jag mig aktivt i ett parti. Jag kommer att jobba för PP tills vi inte behövs längre. Även om vi inte kommer in i EU eller riksdagen så skickar varje röst på PP ett klart budskap som traditionella politiker förstår, en förlorad röst, och det svider mer än vilken demonstration som helst.

  En röst på PP är aldrig bortkastad, det är ett mycket tydligt meddelande!

  Göran Axelsson, PP Västerbotten

 2. Hampus Algotsson skriver:

  Ställer man en sådan fråga så är det klart att man får ett bra svar. Man hade lika gärna kunnat byta ut Piratpartiet mot Miljöpartiet de Gröna, med tanke på att det är en av de frågor vi arbetar mest med i EP. Hade frågan varit ”Vilket parti kan du tänka dig att rösta på i EP-valet” hade resultatet blivit ett annat. Men jag hoppas på att pp kommer in, bara ni inte tar våra röster. Tror precis som du att pp och mp kan göra bra samarbeten med tanke att vi driver precis samma politik i era frågor.

 3. JET skriver:

  Det Göran säger är värt att betona; att målet med PP egentligen är att inte behövas. Det ger också en trevlig vinkling för alla dem som precis som jag har svårt för yrkespolitiker som verkar mer intresserade av makt än av att tjäna befolkningen.

 4. Göran Axelsson skriver:

  Jet, att yrkespolitiker är mest intresserade av makt ser man enkelt i att man byter ståndpunkt i frågor för att få fler väljare. Ofta kan man se att två partier tom byter position med varandra från ett val till ett annat. :-)
  I en tv-intervju inför förra valet fick jag frågan vad vi skulle göra om vi fick igenom våra krav. ”Ja då får vi väl lägga ner partiet” sa jag skrattande. Tyvärr tror jag att det kommer att dröja länge. Största hoppet är att det ska gå som med miljöfrågorna, att de andra partierna ska få upp ögonen för dessa frågor och faktiskt driva dom, den dagen kommer PP att minska i betydelse.

  Miljöpartiet gjorde mig verkligt besviken den dagen dom tog beslutet att inte samarbeta med det borgerliga blocket (strax innan valet 2006). Tala om att ge upp en av sina starkaste förhandlingspositioner innan ett val. Å andra sidan kanske dom var rädda att falla ut ur riksdagen om dom inte kunde räkna med röster inom blockpolitiken. Det visar i alla fall att även dom var mer intresserade av makt framför sina principer.

 5. Anders skriver:

  Barnslig? Det sårar mig …

 6. [...] ledaren: En okuvlig bibliotekarie, jj.n, Magnus Hagevi, Kjellberg, Oscar Fredriksson (c), Svensson, Leo Erlandsson, [...]