Skriv en novell eller ett kort nutidsdokument. Din text behövs, och du kan påverka samhällsutvecklingen! Som bonus kan du vinna en av tre enormt aktuella böcker!

Skriv en kort text och vinn en enormt aktuell bok! Din text behövs, för samhällets skull!

Det senaste året har de integritets- och rättssäkerhetsvidriga lagförslagen haglat över medborgarna både från EU och från vår riksdag.

Massavlyssning från FRA med FRA-lagen, Privatpolis och legalisering av maffiametoder från upphovsrättslobbyn med Ipred, registrering av dina mail, SMS, telefonsamtal och din mobils fysiska position med Datalagringsdirektivet, censur av din yttrandefrihet och informationfrihet på nätet, genomgång av dina privata filer i din laptop och mp3-spelare i tullen via ACTA.

Det är många som läser bloggosfären, men inte tillräckligt många. Viss traditionell media har börjat få upp ögonen och enskilda journalister uppmärksammar de lagförslag som läggs av EU och vår riksdag - men det räcker inte. Kunskapen om det samhälle som våra politiker håller på att bygga behöver nå ut till gemene man – via vardagsprat, insändare, debattartiklar och möten på stadens gator. Eller varför inte via en bok som du vunnit och lånar ut till dem, eller en kort text som du skrivit?

Vad ska jag göra?

Skriv en kort text som anknyter till integritet, rättssäkerhet, källskydd eller andra grundläggande demokratiska rättigheter som människor tar som självklart idag i vårt samhälle.

Hur hotar de aktuella lagförslagen dessa rättigheter? Hur påverkar de människor i vårt samhälle? Texten kan vara utformad som en novell eller som ett nutidsdokument, kanske något du upplevt eller en berättelse om dina känslor kring lagförslagen.

Hur ser samhället ut om 10-20 år med alla de lagförslag som nu lagts? Hur ser upphovsrätten ut? Vågar människor kommunicera som de gör idag? Har de rätt att kommunicera som de gör idag? Vem kontrollerar kulturen och informationsflödena idag och i framtiden? Kommer kampen att eskalera, eller stannar det vid rättegången mot The Pirate Bay? Vem får ta del av information och kunskap? Hur påverkas den vanliga medborgaren? Är framtidssamhället en utopi eller en dystopi? Vad tror du kommer hända under rättegången mot TPB? Vilka insikter och känslor driver bloggosfären i de här frågorna? Det kan vara fiktion, eller en dokumentär – ibland överträffar verkligheten dikten.

Har du varit med om något speciellt i samband med ditt engagemang i frågorna ovan? Vad hände? Hur kände du? Var har du för känslor kring de lagda lagförslagen? Hur kände du när FRA-lagen röstades igenom, när Federley som första riksdagsledamot grät i riksdagen? Hur ser du på framtiden för dig, och dina barn, i ett samhälle där de här lagarna, och kanske fler, påverkar ert dagliga liv?

Tävlingen

Din text får vara max ca 1000 ord (kort och slagkraftigt). Texten ska skickas in som ”ren text” i mailet, som bifogad textfil, som PDF-dokument, som Open Office-dokument eller som Word-dokument. Om du deltar, så godkänner du att ditt bidrag publiceras här på bloggen om du vinner.

Ditt bidrag skickar du till tavling@erlandsson.info (har du frågor om tävlingen går det bra att använda samma adress). Skicka med följande information:

 • Ditt namn
 • Titeln på din text
 • Texten
 • Rangordning över vilken bok du helst vill ha om du vinner (1, 2, 3)
 • Adress behöver du inte uppge nu, utan det kan vi ta i händelse av vinst

Juryn består av mig (Leo Erlandsson) och sambon S.  Juryns utslag går inte att överklaga.

Böckerna är inte sponsrade av något företag eller annan organisation. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

Senast den 22 februari 8 mars 2009 kl 23:59 (CEST) måste du ha skickat in ditt bidrag.

Vinster

Vinsterna består av de böcker som presenteras nedan. Det delas ut ett förstapris, ett andrapris och ett tredjepris. Förstapristagaren får välja bok först. Därefter får andrapristagaren välja och tredjepristagaren får boken som återstår. Det är inte fy skam det heller, för alla tre böckerna är väldigt läsvärda i det samhälle vi idag lever i, och som håller på att byggas.

Piraterna – de svenska fildelarna som plundrade Hollywood

Anders Rydell, Sam Sundberg – Ordfront Förlag

Historien om The Pirate Bay, Piratbyrån, Piratpartiet och slaget om upphovsrätten är dramatisk. Kriget mellan fildelarna å ena sidan och industrin och upphovsrättsförsvararna å den andra kommer att pågå lång tid framöver, bli både aggressivare och beröra allt fler människor i form av integritets- och rättssäkerhetskränkande lagar och hotbrev från både film- och skivindustrin.

I Piraterna – De svenska fildelarna som plundrade Hollywood får läsarna följa piratrörelsens framväxt från fildelningens början på nittiotalet till det att Gottfrid Svartholm Warg startar The Pirate Bay på en server i Mexiko, via katt och råttaleken mellan jurister och fildelare, razzian och rättegången mot The Pirate Bay, och de avtryck som piratdebatten lämnar i rikspolitiken.

Boken är baserad på intervjuer med pirater, åklagare, Antipiratbyråns folk och internationella experter. ”Piraterna” är en fängslande och informativ skildring av en av vår tids stora debattfrågor, och av Sveriges centrala roll i densamma.

Obligatorisk läsning inför The Pirate Bay-rättegången som startar den 16 februari 2009!

.

Little Brother (på engelska)

Cory Doctorow – HarperCollins Publishers

Oavsett var man står i frågan om övervakningssamhället och kriget mot terrorismen bör man läsa Cory Doctorows Little Brother.

Marcus Yallow är en rätt vanlig 17-åring i San Francisco som tillsammans med tre vänner ägnar det mesta av sin tid åt att spela avancerade datorspel med delar både i den faktiska och den elektroniska verkligheten och att på sätt, för den personliga integritetens skull, kringgå den tekniska övervakning som allt mer genomsyrar vardagen.

Under en av deras spelomgångar ute på gatorna genomförs ett terrorangrepp mot Golden gate-bron. När ungdomarna, efter att en av dem knivskurits svårt i upploppen efter angreppet, försöker få uppmärksamhet från en ambulans blir de inspärrade och bortförda av agenter vid departementet för inrikes säkerhet. Det börjar alltså i någon mån som en thriller, men Doctorow har i första hand skrivit en berättelse om både individuellt och kollektivt vuxenblivande, respekt och ansvar.

Efter förvaring och förhör under ytterligt förnedrande förhållanden släpps tre av de fyra på fri fot och Marcus bestämmer sig för att bekämpa den regering och illusoriska säkerhet som nu blivit medborgarnas och de medborgerliga rättigheternas främsta fiende.

Little Brother visar att ett tullande på grundläggande demokratiska principer öppnar vägen för ett samhälle som kan göra oss fruktansvärt illa i namn av att göra oss enbart gott.

(http://www.expressen.se/kultur/1.1422199/cory-doctorow-little-brother)

.

Att stänga det öppna samhället

Anders R Olsson – Tusculum förlag

När elektronisk kommunikation blir alltmer central för medborgarna – både i arbetet och på fritiden – får mäktiga organ som staten, Internetoperatörerna, försäkringsbolagen och underhållningsindustrin allt starkare behov av att kontrollera och reglera det som kommuniceras. Ständigt kommer nya krav på effektivare övervakning, fler förbud och mer sekretess: FRA:s signalspaning i vår e-post. Lagring av teledata. Filtrering av Internet. Förbud mot behandling av personuppgifter. Jakt på fildelare. En våg av nya polisiära tvångsmedel.

Vart leder denna utveckling?

Anders R Olsson har som journalist och författare följt lagstiftandet kring medborgerliga fri- och rättigheter i trettio år. Med denna bok gör han upp med många dåligt underbyggda argument i den politiska debatten. Måste yttrandefriheten och offentlighetsprincipen verkligen inskränkas för att värna den personliga integriteten? Och måste den personliga integriteten offras för att skapa ökad säkerhet?

Det som sker, visar han, är att vi steg för steg stänger det öppna samhället. Inte i något land har sådana åtgärder gett medborgarna ett starkare skydd för integriteten eller större fysisk säkerhet. Det stängda samhället är inte lösningen. Stängda samhällen ruttnar inifrån.

.

Så vad väntar du på? Sätt igång och skriv ;) Din text behövs!

.

Om du vinner en bok: läs den, dela den med nära och kära (det är inte olagligt – än), låna ut den till en lokalpolitiker (se bara till att få tillbaka den…) eller skriv en bokrecension till skolan eller den lokala tidningen. Sprid kunskapen – den behövs för vårt samhälles skull!

Tags: , , , , , , , , ,

Andra intressanta bloggar om:6 Responses to “Boktävling: vinn Piraterna, Little Brother eller Att stänga det öppna samhället”

 1. [...] Missa inte att delta i boktävlingen som avslutas den 22 februari 2009. Vinn böckerna “Pirate… [...]

 2. [...] dag tre”, DN: “Pirate Bay-åtalad tog poängseger” Leo Erlandsson blogg: “Boktävling: vinn piraterna, Little brother eller att stänga det öppna samtalet“, Newsmill, IDG, SVD II, SVD III, Schlagerbloggen: “Din riksdagsman är ute efter [...]

 3. sussi skriver:

  super bra grej!

  sussis senaste blogginlägg..En tanke tänkt

 4. [...] I söndags gick deadline ut för bidragen i boktävlingen. [...]

 5. [...] Bay växer”, ”Lundström har gjort vad som ankommer honom”, Leo Erlandsson blogg: ”Boktävling: vinn piraterna, Little brother eller att stänga det öppna samtalet”, Newsmill, Newsmill II, IDG, SVD II, SVD III, Schlagerbloggen: ”Din riksdagsman är ute efter [...]