För ett tag sedan påstod socialdemokraten Eva Rundkvist att bloggare tjänat pengar på motståndet mot FRA-lagen. Hon kröp dock redan dagen efter till korset.

Nu har DN en artikel med rubriken ”Gräsrötter effektiv PR” som påstår att det fanns ett organiserat motstånd mot FRA-lagen med pengar i botten:

Bakom den till synes spontana gräsrotsrörelsen fanns inte bara Piratpartiets strateger utan också flera pr-byråer, med uppdrag att väcka ett folkligt uppror mot förslaget.

Nej, ingen tjänade några pengar på FRA-motståndet. Förutom kanske DN då, folket var ju tvungna att betala för en artikel i DN för att uppmärksamma allmänheten på FRA-lagen då DN inte gjorde sitt jobb – att bevaka statsmakten och grundläggande demokratiska värden.

Mitt eget motstånd står på i princip samma grund som den som Mary på MMK har, även om jag inte var så gammal i början på 80-talet:

Mitt motstånd uppkom på helt egna meriter, genom mina kunskaper om hur internet fungerar gjorde att jag ganska snabbt hörde att det pratades en hel massa goja när man började tala om att inte svenskar skulle beröras osv… Så fungerar det inte. Mina kunskaper har jag skaffat genom att vara involverad i IT-branschen sedan tidigt 80-tal. Dessutom så är min inställning till övervakning och kontroll synnerligen kritisk.
[...]
Det är viktigt att säga detta eftersom det verkligen finns en del av oss motståndare för inskränkning av den personliga integriteten som tänker och förstår och kan själva utan att någon säger till oss. Bara så att det blir klart. Det handlar inte bara om hemliga obskyra bakgrundsfigurer som smyger omkring i kulisserna.

HAX blir ”sådär trött igen” och dementerar att han skulle ha tjänat några pengar på FRA-motståndet.

FFF deklarerar att hon har en egen vilja.

Emma på Opassande känner sig utpekad som ”nyttig idiot”.

Scaber Nestor filar på en replik till DN.

Hultin tycker att hela konceptet att misstänkliggöra gräsrotsrörelsen smakar illa.

Mitt i steget förklarar att engagemanget därifrån främst syftade till att uppmärksamma att vår riksdag blivit en samling av röstboskap för enskilda särintressen.

Svensson tar en höger/vänster-vinkling på det hela och hamnar just i det här tyvärr lite snett – visst fanns det (och finns!) en folk- och medborgarrättsrörelse i motståndet mot FRA-lagen och de andra integritetskränkande lagarna.

Det kan vara lämpligt att ställa motfrågan: Vilka är de politiska motiven bakom DN:s artikel?

Badlands Hyena förklarar bra hur PR-byråerna skapade motståndet mot FRA.

Det par, som jag var och hälsade på igår, som protesterar mot FRA-lagen och Ipred genom att leva sitt vardagsliv öppet för allmänhetens blickar är naturligtvis också anställda av en PR-byrå.

Bara för att upphovsrättslobbyn och vår regering har en strategi och resurser att anlita PR-byråer för att nedmontera medborgarnas rättssäkerhet och integritet betyder det inte att folket har det.

Folket har dock något mycket viktigare: en gräsrotsrörelse; en medborgarrättsrörelse rotad varken i politiska eller ekonomiska intressen utan i intresset i att bevara grundläggande demokratiska rättigheter.

Och sist men inte minst: folket har rösträtten att byta ut de politiker som håller på att nedmontera deras integritet, rättssäkerhet, yttrandefrihet, informationsfrihet och mycket mer. Det är därför det kallas demokrati.

Det är också därför folket och gräsrotsrörelsen i bloggosfären är så farliga för regering och folkvalda i EU. Folket har möjligheten, nu i juni och i september 2010, att byta ut de folkvalda som inte längre står upp för grundläggande demokratiska värden skyddade i vår grundlag och i Europakonventionen för mänskliga rättigheter .

Det tycker jag att vi gör.

Bloggar: Drottningsylt Framtidstanken annarkia

Farmor Gun 2 3 Mårtensson Lakes lakonismer ConnyT satmaran Sigfrid Copyriot Varför inte? Marcin

Lindgren Sidvind Dexe Projo

Bibliotekarien CE Deeped klara Erixon Tomas Messerschmitt Widén

Media: AB N24 AB DN

SvD N24 DN

Missa inte att delta i boktävlingen som avslutas den 8 mars 2009. Vinn böckerna “Piraterna”, “Little Brother” eller “Att stänga det öppna samhället”.

Tags: , , , , , ,

Andra intressanta bloggar om:9 Responses to “Nej, jag tjänade inte femsiffriga belopp på FRA-motståndet”

 1. [...] I & HAX II, Emma Opassande, Marys Karameller, Rick Falkvinge, Leo Erlandsson, Stoppa FRA-lagen, Amanda Brihed, Lakes Lakonismer, Scaber Nestor, Thomas Hartman, Erik Hultin, [...]

 2. lars-erick skriver:

  Jasså, minsann. Inte heller du tjänade ngt. Ja jag säger då det.
  Men några tjänade pengar.
  Dock ej FRA-motståndarna.

  Så då var det FRA-lobbyn då, plus DN och andra media.
  Men varför?

  http://lars-ericksblogg.blogsp.....t-att.html

  lars-ericks senaste blogginlägg..Om bloggande – eller Hur DN missat att det kan finnas folk som tycker något utan att få betalt.

 3. HDR-fotografen skriver:

  Inte heller jag fick några slantar. Kan inte DN leta upp dem till mig?

 4. [...] POLISUTREDNING OM SÖDERTÄLJE KLARSocialist Fantasist Delivers a Good Piece of ComedyNej, jag tjänade inte femsiffriga belopp på FRA-motståndetVad hände egentligen vid anti-FRA ”Hoppet demonstrationen”. Jag var därDN går FRAs [...]

 5. Piratjanne skriver:

  Men nu blir jag jätteförvirrad… Om DN säger att ”folkrörelsen” tjänade massa pengar på det här så måste det ju stämma – det är ju en tidning som skriver det. Samtidigt så har jag inte träffat en enda människa som tjänat nåt på kampen mot FRA-lagen – snarare tvärtom. Människor som satsat sina egna besparingar för att få stopp på dumheten… Så vem har rätt? För inte kan väl en tidning, speciellt en som är så respekterad av DN ha fel? ;)

  Piratjannes senaste blogginlägg..Allt som händer har inte en mastermind bakom

 6. [...] skriver om detta: Rick, HAX, Emma, Mary, Leo, m.fl m.fl. Detta har rört upp en del [...]

 7. [...] på om telekombolagen bygger på de insinuationer som fanns i huvudartikeln. Erlandsson gör en runda om sitt motstånd, Josh är bitsk.Tags: bloggbävning, Ewa Stenberg, Farmor Gun, FRA, Ingrid [...]

 8. Ma skriver:

  Inte jag heller tjänade några pengar på det. Möjligtvis tror jag att internetoperatörerna har tjänat pengar på det. Men det är ju inte alla som jobbar där. (Jag gör det inte.) Kanske de som tjänar pengar på att blogga har tjänat något. Men knappast mer än de skulle ha gjort annars och de är inte så många som tjänar pengar på att blogga. Så de enda jag vet är att det var någon privatperson (rik) som skänkte slantar till några av FRA debattgrundare. (Minns vad de hette, men det var två IT-killar. Det är kanske de som avses, men alla andra då?)…

  Mas senaste blogginlägg..Är motståndet mot FRA-lagen en PR-kupp?