Varför är folket inte intresserad av att rösta på politikerna i EU? Är det för att politikerna inte är intresserade av att skydda folkets rättigheter längre?

Varför är folket inte intresserade av att rösta på politikerna i EU? Är det för att politikerna inte är intresserade av att skydda folkets rättigheter längre?

Flera tidningar och media uppmärksammar idag rapporter om att det är risk för rekordlågt valdeltagande i valet till Europaparlamentet. Mindre än hälften säger att de kommer att rösta i EU-valet. Bara drygt 30% av svenskarna vet att valet är 2009. Över hälften svarar att de inte vet när det är val till EU.

Frågan är varför folk inte är intresserade av EU?

Kanske påverkar det att folk känner att politiker inte lyssnar på folket längre? Varken i små frågor eller i stora frågor som FRA, Ipred, ACTA och Datalagring som påverkar folkets integritet och rättssäkerhet på ett mycket påtagligt sätt i vardagen.

Många politiker har börjat använda tjänster som Twitter för att kommunicera med och ”lyssna på” folket. Men vad spelar det för roll om det bara är ett spel för gallerierna? Om det är upphovsrättslobbyn istället för folket som har politikernas öra?

Varför ska vi rösta på politiker som står för korporativism, istället för demokrati?

Varför ska vi rösta på politiker som EP-kandidaten Lena Ek (c) som skriver brev till Sarkozy i Frankrike om flyttlass, när hon borde skriva om de kränkningar av demokratiska rättigheter för internetanvändare som nu sker i Frankrike, pådrivna av Sarkozy?

Otyg manar oss att ”lyfta arslena från sofflocket och gå och rösta” för de grundläggande demokratiska rättigheternas skull.

.

På det mer lokala planet så orerar riksdagsledamot Hans Wallmark (m) om Ipreds förträfflighet i lokaltidningen Kristianstadsbladet:

Sedan den 1 april gäller nya bestämmelser ifråga om att följa upp och komma åt dem som ägnar sig åt illegal ned- och uppladdning på internet i stor skala. Kritikerna menade att lagen var tandlös. För någon dag sedan rapporterades att den lagliga nedladdningen ökat med 100 procent under den första veckan i april. Precis den typen av agerande som jag och en del av mina riksdagskolleger hoppats på. För i grunden är det nog så att många vill göra rätt för sig.

Hampus Algotsson (mp) frågar sig vem det är som ljuger, för siffrorna stämmer inte. Faktum är att Ipred är en skitlag även om någon nu skulle tjäna på den. ”I stor skala” i lagstiftaren Wallmarks text stämmer inte

Hans Wallmark (m) orerar i KB om Ipred.

Hans Wallmark (m) orerar i KB om Ipred.

heller. Det räcker med att du fildelat en fil för att riskera att få hotbrev från lobbyn.

Wallmark (m) försöker utmåla kritikerna till lagen (som även finns inom hans eget parti) som människor som ”inte vill göra rätt för sig”. Jag, och de allra flesta, vill betala. Betalningsviljan finns definitivt. Det som däremot inte finns är de tjänster som vi kunder vill betala för.

Istället för att utveckla de tjänster som kunderna vill ha så lobbar upphovsrättsindustrin mot politiker som Wallmark (som uppenbarligen hörsammar lobbyn) för att stifta integritetskränkande och rättsosäkra lagar. Upphovsrättsindustrin vägrar förändra sina affärsmodeller för att passa verkligheten – det är mycket enklare att förändra verkligheten och lagarna för att passa deras affärsmodeller. Politikerna lyssnar ju på dem.

.

Idag kom tidningen Nyliberalen nr 1 2009 ut. Den innehåller en lång bra artikel om många av de integritetskränkande, rättsosäkra och repressiva lagar som stiftats på sistone (FRA, Ipred, Datalagring, m.m). Artikeln är skriven av Piratpartiets Christian Engström.

Chalmers

Chalmers

Christian Engström deltar också tillsammans med Erik Josefsson m. fl. i ett seminarium om övervakning, fildelning och upphovsrätt på Chalmers i Göteborg lördagen den 18 april kl 11.30. Det hålls i kära gamla hörsalen HB1. Obligatoriskt om du bor på Sveriges framsida!

.

.

.

.

Fler media: SDS VA

Bloggar: Farmor Gun MMK Lakes lakonismer HAX Troberg FFF axel maloki Bjärnemalm JensO Varför inte? NSM Sidvind Fredrik Axelsson (m)

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Andra intressanta bloggar om:9 Responses to “Varför är folk inte intresserade av EU?”

 1. [...] Bloggar: Leo Erlandsson [...]

 2. [...] väl valda ord 14 04 2009 Leo Erlandsson (PP) skriver några väl valda ord på sin blogg idag ang. en insändare om Ipred, skriven av Hans Wallmark (M), som publicerades i Kristianstadsbladet [...]

 3. Peter Ingestad skriver:

  Jamen, EU är ju ett uppenbart skitprojekt som avskaffar demokratin och ersätter lag med tyranniets godtycke i form av ”EU-direktiv” med understöd mutade svenska ”EU-parlamentariker” som lever lyxliv på folkets bekostnad, håller sig undan och vägrar svara på frågor. Vi svenskar har verkligen låtit oss förnedras alltför länge, och inför kommande val bör i första hand komma i fråga partier som är mot EU, det är väl Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, har jag för mig. Den korrekta parollen är absolut entydig: SVERIGE UT UR EU!

  Peter Ingestads senaste blogginlägg..ETT MORDFÖRSÖK

 4. Anders_S skriver:

  Folk är inte intresserade därför att EU är ingen demokrati. Varför ska man rösta på personer till ett parlament som saknar makt.

  Anders_Ss senaste blogginlägg..Bra att religion har liten betydelse i Sverige

 5. NetRunner skriver:

  Om folk i sina stugor och lägenheter i det lilla landet Sverige liksom i många andra länder märker att det inte hjälper hur de än röstar på sina egna partier där dessa partier i Sverige bryr sig en enda dag vart fjärde år ska man ju inte förvänta sig att dessa människor är intresserade av ett EU val.Landet Sverige har ju även en fingerad Demokrati där två stora partier skiftar plats vart fjärde år om och om igen.Är det detta som är Demokrati samtidigt som dessa partier sällan eller aldrig lyssnar på dom som röstade fram dom.Vilken glädje skulle då detta Svenska folk ha av att rösta i ett EU val för att sätta folk på höga hästar nere i Bryssel.Ja inte är det många !.

 6. emil skriver:

  Under alla sina ar i politiken har Marita Ulvskog varit aktiv EU motstandare och motarbetat och obstruerat allt som haft med EU att gora.
  Mona Sahlin ville ha Baylan som partisekreterare for att locka invandrarroster och erbjod Marita Ulvskog en hogavlonad dronarbefattning (145000kr efter skatt) i EU genom att ge henne forsta plats pa deras kandidatlista i EU-valet.
  Detta ar endast ett satt att forsorja Marita Ulvskog med skattepengar och har inget med Sveriges behov av representation i EU att gora.
  Varfor skall skattebetalarna sta for kostnaderna for Marita Ulvskog som kommer att fortsatta att sitta dar och obstruera arbetet bara for att Mona Sahlin fiskar valjare?
  Hon har inget i EU parlamentet att gora.
  Rosta inte pa henne eller ligg kvar pa sofflocket..

 7. farmorgun skriver:

  Problemet är att parlamentet bara har mindre än 40 procent bakom sig och väger lätt i trianguleringen mellan parlamentet – ministerrådet – kommissionen. Det måste vi göra något åt – därför är det viktigt att rösta d v s kryssa en kandidat vi sätter vår tillit till. För övrigt tycker jag att detta är ett mycket informativt inlägg (som vanligt) – sökte en funktion för att sända det till journalisten Jenny Stiernstedt på DN för kännedom, men tji fick jag. Föreslår att du sänder detta på uppmaning av Farmorgun ;-) Hennes mejladress är förnamn.efternamn snabel-a dn punkt se

  farmorguns senaste blogginlägg..Är det EU som ställer till det?

 8. Leo Erlandsson skriver:

  @farmorgun:

  Absolut. Du och många andra gör ett väldigt bra jobb med Telekompaketet, ACTA och mycket mer som är på gång just nu i EU. Det är otroligt att ni orkar!

 9. [...] Länk till Amelia Andersdotter och Leo Erlandsson. *blir glad* Spara / dela med [...]