Piratpartiets medlemskurva pekar spikrakt uppåt.

Piratpartiets medlemskurva pekar spikrakt uppåt.

Piratpartiet är numera Sveriges fjärde största parti sett till antalet medlemmar. Det är stort. Riktigt stort.  Många är de som har gått med i Piratpartiet. Förutom det så har nu Ung Pirat gått om MUF, och är därmed Sveriges största ungdomsförbund.

På två dagar har Piratpartiet mer än fördubblats. I fredags hade partiet drygt 14 000 medlemmar. I skrivande stund närmar sig räknaren 28 000 (korrigering vid blogginläggets publicering: 30 562).

Piratpartiet är absolut ett parti att räkna med i EU-valet. Statsvetaren Ulf Bjereld vid Göteborgs Universitet tror att de etablerade partierna, the Fat Cat Parties, ser med berättigad oro på Piratpartiets framgångar:

De etablerade partierna (Fat Cat Parties?) ser med berättigad oro på Piratpartiets framgångar. FRA-frågan visade med all önskvärd tydlighet att flertalet av de etablerade partierna inte förstått de nya politiska sakfrågor om integritet och rätten till kunskap/information som följer i den kommunikationella revolutionens spår.

Många kritiker tror att Piratpartiet bara handlar om att få gratis film och musik. Det är tråkigt att de har fått den uppfattningen. Upphovsrättsfrågan, som inte är den viktigaste frågan som Piratpartiet driver, handlar inte om att någon ska få gratis film och musik. Den handlar om en balanserad upphovsrätt.

Dessutom så vill faktiskt de flesta människor betala, om bara de tjänster som de efterfrågar hade funnits. Nu finns de tyvärr inte, och det verkar vara en bra bit kvar innan upphovsrättsindustrin ens kan tänka sig att utveckla dem.

Politikerbloggen ”granskar” Piratpartiets nya medlemmar och insinuerar att det inte skulle vara ”riktiga” medlemmar.

Det är ett flertal personer som får mail varje gång en person blir medlem i Piratpartiet. Det sker också stickprov då och då. Det här är inget konstigt, och samma procedur används i de flesta andra partier skulle jag tro.

Medlemsregisterna är naturligtvis hemliga, men jag kan personligen garantera att de medlemmarna i den valkrets jag får mail om finns på riktigt.

Det är bra att Politikerbloggen granskar Piratpartiet, dess partiledare (fast han kan kanske få ha sitt sexliv ifred Politikerbloggen?), och PPs medlemsantal. Men nog kan man förvänta sig lite högre nivå än så här?

Idag har jag också fått en länk (”Buhuuuuuuu min integriteeeeeeeeeeeeeeeeet buhuuuuuu”) från riksspelman Åsa Jinder rapporterar min Knuff-widget. Jinder skriver ett inlägg där hon kommenterar en kommentar som jag gjorde på hennes blogg idag. Min kommentar gällde ett annat blogginlägg  (”En fullblodsidiots försvar”) som hon skrivit angående en kommentar som någon annan gjort på hennes blogg.

Hennes inlägg speglar på ett bra sätt just varför det är en bit kvar innan de tjänster som kunderna efterfrågar kommer att utvecklas, och varför upphovsrättsdebatten tyvärr är så infekterad (som tur är finns det konstruktiva författare och artister också!). Snälla, om du skulle få för dig att kommentera hos Jinder, håll det sakligt och utan personangrepp. Ingen tjänar på den sandlådedebatt som förs av vissa debattörer.

Farmor Gun, Erik Josefsson (v), Olofb, FFF, Scaber Nestor, JensO och många flera kämpar för att rädda Internet från Telekompaketet. Tillägg 138 är ett bra tillägg som skyddar fundamental nätfrihet. Gå in på telekompaketet.se och hjälp till du också!

Peter Sunde på Copy Me Happy får avsluta med sitt Thomas Paine-citat från 1776 för att illustrera den omvälvning av samhället och kamp för medborgerliga rättigheter som nu pågår:

Det här är tider som testar människans innersta. Sommarsoldaterna och solskenspatrioterna kommer under den här krisen att tveka att tjäna sitt land, men de som NU står fasta kommer att förtjäna kärlek och tacksamhet från alla män och kvinnor. Tyranni liksom helvetet är inte lätt att besegra, ändå kan vi ta denna tröst med oss, ju hårdare konflikt, desto större triumf. Det vi fått för billigt, värdesätter vi lite.

Thomas Paine, 1776

.

Media: DN SvD SvD VA SvD

SvD Exp SvD AB DN SvD DN AB Exp HD DN Stockholms handelskammare DN SvD SvD DN SvD

Bloggar: Mildner Deeped Unni Drougge MMK Peter J Olsson (kvp) Falkvinge 2 Stenudd CE Bitchslap Barbie satmaran drottningssylt Maria Ferm (mp) annarkia axel Widén Kullenberg Kulturbloggen Sidvind Kulturbloggen Scaber Nestor Anohito Paranoianormal Piratpartisten Polisstaten andra sidan Troberg Reality check Enligt Min Humla Widham Röda Malmö Lisa Magnusson Zac

Tags: , , , , , , ,

Andra intressanta bloggar om:15 Responses to “Piratpartiet fördubblat på två dagar”

 1. scaber nestor skriver:

  Jag tror jag höll mig saklig hos henne.

 2. [...] Leo Erlandsson fick jag idag veta att Peter Sunde har den goda smaken att citera Thomas [...]

 3. Hans J skriver:

  @Leo:

  Jag har inte förrän idag förstått att du är Piratpartist!!!

  Jag har ”bara” tyckt att du varit ovanligt vettig i dina kommentarer :-)

 4. Tor skriver:

  Vet du hur stor andel av piratpartiets medlemmar som är röstberättigade i EU-valet?

 5. Hans J skriver:

  @Tor:

  Det är troligen Leo som du frågar.

  Men frågan är inte vansinnigt viktig ännu. Det är ju just nu främst valarbetare som behövs och det kan ju ALLA hjälpa till med. Först om en månad och sedan behöver man vara röstberättigad för att få in ett gäng RIKTIGA människor i europaparlamentet!

  De enda som har egentlig glädje av att veta andelen röstberättigade är politiska motståndare? eller har jag fel?

  Vi talar ju om ”medborgare” hellre än ”väljare”? Det gör inte hyenorna i de andra partierna.

 6. Tor skriver:

  @Hans J:
  Jo, kanske det.

 7. Leo Erlandsson skriver:

  @Hans J:

  Sedär ;) Jo, jag kommer att rösta på Piratpartiet både nu i Europaparlamentsvalet och i riksdagsvalet 2010.

  Förhoppningen är ju att Piratpartiet inte ska behövas och att jag kan ”återgå” till mitt ”gamla” parti när de börjar ta integritets-, rättssäkerhets- och medborgarrättsfrågorna på allvar igen. Tyvärr verkar det vara en lång väg kvar för dem…

 8. Välskrivet inlägg Leo, även om jag inte riktigt gillar PP:s jämförelse med andra partiers medlemssiffror p:

  Hur mycket medlemmar har Piratpartiet, egentligen?

  :-)

  Markus ”LAKE” Berglunds senaste blogginlägg..Hur mycket medlemmar har Piratpartiet, egentligen?

 9. [...] Leo Erlandsson fick jag idag veta att Peter Sunde har den goda smaken att [...]

 10. Hampus Algotsson skriver:

  @Leo:

  Nu blir man nyfiken, vilket är ”ditt ”gamla” parti”? :)

  Hampus Algotssons senaste blogginlägg..Veckans låt v. 16

 11. Leo Erlandsson skriver:

  @Hampus:

  Ska sanningen fram så har jag röstat både socialdemokratiskt och på ett alliansparti. Det parti jag lämnade var ett alliansparti – de har helt glömt sina grunder och de demokratiska rättigheterna.

  Skulle jag tvingas rösta på ett riksdagsparti idag skulle det nog bli Miljöpartiet, även om det finns en hel del frågor där jag inte håller med dem.

 12. Hampus Algotsson skriver:

  @Leo

  Aha. Fördomsfull som jag är så gissade jag på ett alliansparti, sen insåg jag att du inte åt kött och blev förvirrad ;)

  Men PP är bra. MP är bättre!

  Hampus Algotssons senaste blogginlägg..Veckans låt v. 16

 13. Leo Erlandsson skriver:

  @Hampus:

  Snacka om fördomar ;)

  Jag är övertygad om att PP och MP kommer att ha ett gott samarbete i integritets och medborgarrättsfrågorna både inom EU och i riksdagen.

 14. Second Opinion skriver:

  Hej,
  Jag vill tipsa om ett inlägg på Second Opinion:
  Piratpartiets starka medlemsökningar vid stora mediala händelser (snarare än vid tex deras egna aktiviteter) visar att många blir medlemmar i Piratpartiet som en reaktion mot exempelvis Pirate Bay-domen. Det blir en protesthandling att bli medlem, ett sätt att visa var man står i frågan. Gott så, detta innebär inte att Piratpartiets medlemmar är mindre värde eller på något sätt sämre än riksdagspartiernas. Men det innebär att det blir irrelevant att jämföra Piratpartiets medlemsantal med riksdagspartiernas. Piratpartiet liknar här mer en Facebook-grupp.
  http://www.second-opinion.se
  Gå in och kommentera och sprid gärna länken vidare!

 15. Hans J skriver:

  Piratpartiets medlemsantal ökar enormt och skjuter iväg som en RAKET!

  Frågan är om det räcker…

  Gode Gud som är i himlen,
  Låt piratpartiet få många
  många gånger fler medlemmar…

  Fienden (urättsindustrin) är så stor,
  och vi är så små!!!