Idag skriver Aron Lund på ledarplats i Expressen om vad vi medborgare kan förvänta oss efter Wikileaks. Det är inte mer öppenhet om vad som händer i ett krig där Sverige deltar och där oskyldiga civila dödas.

Istället kan vi förvänta oss mer hemlighetsmakeri, mer övervakning och mer integritetskränkning – av oss vanliga medborgare. Vi har sett det förr: FRA, IPRED, Datalagring, Telekompaket:

Den viktigaste slutsatsen av Wikileaksaffären är att det är dags att förbereda sig för en ny integritetskränkande EU-lag.

Är det inte så här det alltid börjar? Med att politiker i USA och EU, möjligen Thomas Bodström, identifierar ett svalt och skuggigt hörn av medborgarnas privatliv i vilket de inte har insyn?

Istället för mer demokrati och transparens, kommer vi alltså att få högre straff – och mer övervakning – för de som vågar sprida information till medborgarna.

Demokrati handlar inte bara om att medborgarna går till vallokalen en gång vart fjärde år. Det handlar också om att de måste ha rätt till ett privatliv och sin integritet – och dessutom kunna ha tillgång till ”obekväm” information som makthavarna inte vill att de ska ha tillgång till. Det är en förutsättning för att kunna göra ett fritt och välinformerat beslut där i vallokalen. Anna Troberg (pp) tar upp just det här i en debattartikel på DN / Newsmill där hon förklarar varför Piratpartiet står bakom Wikileaks och vill tillhandahålla informationsinfrastruktur:

Demokrati handlar inte bara om att medborgarna genom röstning ska få fatta beslut om vem som ska få leda landet. Det handlar även om att man ska ha fullgoda möjligheter att fatta ett välinformerat beslut innan man röstar. Det kräver tillgång till information, ibland även till information som de som har makten inte vill att medborgarna ska ha

Wikileaks är en garant för demokratin (precis som Islands nya lagstiftning är), och därmed ett hot mot vissa makthavare. Dessutom verkar Wikileaks medborgarjournalistik skrämma vissa traditionella journalister.

USA fruktar fler läckor, skriver DN. Själv fruktar jag de lagar som nu kommer att stiftas för att stoppa fler ”läckor” av sanningen – och vad det innebär för vår demokrati om det lyckas.

Media: SvD SvD

Bloggar: satmaran HAX Zac SvD ledarblogg HAX farmorgun Isberg på 2022

Tags: , , , , , ,

Andra intressanta bloggar om:3 Responses to “Efter Wikileaks: Fler integritetskränkande lagar”

  1. [...] av qeruiem Kommentera Via Leo Erlandsson hittar jag två artiklar som på ett tjusigt sätt visar på att även journalisterna kan delas upp [...]

  2. Jesper skriver:

    Jag ar mindre fortjust i anvandningen av demokratibegreppet som i att betyda nagot annat an att medborgare valjer de styrande. Det blir for enkelt ett trubbigt ord som betyder nagot generellt bra. Det finns mer passande termer imho. Polyarki t ex. Jag gillar Poppers ‘the open society’.

    Sorry for lack of aao.

  3. [...] i världen för vi äntligen kan sända och ta emot utan kontroll därför måste man döda detta. Leo Erlandsson tar också upp detta på sin blogg om hur Wikileak har skrämt skiten ur USA. Betänk detta då du röstar i år. Det här inlägget postades i Piratpartiet och har märkts [...]